Яхтата е домът с най-прекрасната веранда, която можете да си представите. Гледката се сменя постоянно, а удобствата, които предлага, са напълно достатъчни, за да покрият нуждите на човек, приел предизвикателството да прекара известно време в морето. Яхтите, на които плаваме най-често са френски Jeanneau или Beneteau или немската Bavaria с три или четири каюти и две бани и тоалетни. Каютите, в които се спи, не са особено просторни, защото в тях се прекарва много малко време, но събират комфортно двама души и личния им багаж.

В центъра на лодката се намира каюткомпанията, в която се събираме около масата за хранене. В нея има и кухненски бокс, с достатъчно удобства за приготвяне на всякаква храна – котлон, печка, мивка, хладилник. Щурманската маса (плот) също има обособено място. Около нея се случва магията, наречена "навигация". В миналото ориентирането и пътуването по курс са се считали за нещо почти сакрално, познато на малцина, а сега вече са достъпни за всеки, благодарение на модерните навигационни системи.

Кокпитът (разположен в задната част на яхтите) е мястото, от където се управляват ветрилата (платната) и курса на лодката посредством щурвала (кормилото). В него има и удобна маса, събираща целия екипаж.