Метеорология Cumulonimbus

Cumulonimbus са вид купестодъждовни облаци, които предизвикват гръмотевични бури и нестабилност в атмосферата. Образуват се от изпаренията на водата, носени нагоре от силни въздушни течения. Могат да се формират сами или по границите на границите на студените фронтове. От тях падат проливни дъждове, формират се гръмотевичните бури и дори могат да предизвикат торнадо.

Нагледният урок по метеорология ни се случи на залез. Бяхме акостирали и се бяхме ориентирали към гастрономично-кулинарната част на ветроходството, когато температурата падна осазаемо и много бързо и почна да духа. Облакът се формира за броени минути, но имахме време да се овържем здраво на брега и да се подготвим.

Слънцето залязваше и нарастващата буря ни подари залез, какъвто рядко сме виждали. След като направихме снимките, които виждате тук се случиха:

  • Проливен дъжд
  • Впечатляваща гръмотевична буря над морето
  • Почти ураганен вятър (метеорологичните сайтове показаха 9 бофорта)
  • Двуметрови вълни в пристанището

Хубавото на тези бури е, че са краткотрайни и след два часа се върнахме в праволинейността и вечеряхме. Колкото и хумор да се опитваме да вкарваме в разказите си, в морето никога не подценяваме прогнозите и сигурността (нашата и на яхтата). Моряците са го казали „Глупак е този, който мисли, че е по-голям от морето”. Беше величествено.