collage_duzetta

Защо на яхта?

Плаването на ветроходна яхта може да е всичко. Има дни на романтика, вечери под лунна светлина с любими хора, тихи и самотни острови с приказно красиви плажни ивици, смях, делфини в изумрудени води.

Има и онези, другите дни, в които нещата изглеждат страшни, времето е лошо, морето – предизвикателно. Това са дните на решения, доверие, работа заедно.

Приключението започва с първите стъпки на борда, хвърлянето на швартовите въжета и потеглянето към открито море. Усещането, че вече сме „на вода“ се помни цял живот. Когато застанем зад щурвала и стъкмим платната, разбираме сами вечния стремеж на хората да покорят морето, да намерят нещо ново там, отвъд хоризонта.

Всеки член на екипажа решава дали да ни помага в управлението на лодката или не. Винаги се радваме, когато някой има интерес и иска да споделим ветроходните си знания и подкрепяме всеки, който иска да научи нещо повече за ветровете, навигацията, самата яхта. Всяко плаване е обучение и всеки намира мястото в него така, че да се чувства комфортно. Практикуваме много – лоция, стъкмяване на ветрила, държане на курс, възли, кулинария 😉 …

Новият ден започва с ново пристанище. В очакване на вятъра и в планиране на следващия курс закусваме, пием кафе, решаваме какво искаме от деня. Вдигаме котва, опъваме платната и потегляме от залив в залив и от остров на остров.

Непрекъснато откриваме нови места. Някои от тях не могат да се достигнат по сушата или с ферибот. Там живеят само местни рибари, с колоритните си морски истории и птиците. Някои са усамотени плажове с кристална вода. Други кипят от живот. Малките крайбрежни градчета са пъстри и гостоприемни, с криволичещи улички и усмихнати местни хора и туристи. Таверните предлагат вкусна средиземноморска кухня, пресна риба, ледено узо, музика, радост и незабравими вечери. Можем и да решим да пренощуваме на котва на място, което ни хареса, да си изберем гледката за сутрешното кафенце, да си направим барбекю и да се повеселим без други хора около нас. Можем и да обикаляме цяла нощ из таверни и барове в някой град. Правим това, което ни харесва и планираме заедно, за да сме щастливи.

Няма да ви лъжем, има дни, в които морето е бурно. Има дни, в които вятърът е силен. В тях преценяваме дали да плаваме или не, според това, дали е безопасно за всички нас и дали искате да усетите силата на вятъра и вълните (истинската тръпка от ветроходството). И винаги, без изключения безопасността ни е преди всичко останало.

Всяко морско пътешествие е различно и динамично откъм преживявания, емоции, места, условия за плаване, срещи. Всяко е свобода, приключение, откривателство, поредица от малки неща и случвания, изпълнени със смисъл. Нито един разказ или снимка, колкото и образни да са не могат да опишат пълноценно всички емоции, които имаме по яхтите. За нас животът е ветроходство, а най-хубавото плаване е споделеното плаване. Затова и винаги ще ви посрещнем винаги с „добре дошли на борда”.