Какво не е плаването на ветроходна яхта

От 2г. плаваме с много и различни хора и всеки идва с различни очаквания и представи.  В началото на миналата година имахме екипаж, в който имаше човек, който си мислеше, че ще плава на нещо като рибарска лодка. Друг пък, че ще оцеляваме в морето, като на Volvo Ocean Race, третият – че яхтата е лъскава и луксозна, като в музикален клип на някоя звезда – от плаж на плаж, с мацки по бански и дискотека на борда. Разочаровани нямаше, даже напротив, но яхтите, на които плаваме не са нищо от гореизброеното и за нас е важно, когато решите да плаваме заедно да имате реалистични очаквания какво ни предстои.

  1. Яхтата не е рибарска лодка. Дълга е 40 фута или 12 метра, с 3 каюти, което означава, че пространството е ограничено. Задните каюти са широки по 1.60м, предната – 2м. Събират по двама души и багажът им безпроблемно, но не са луксозни хотелски стаи. Извън каютите имаме всичко необходимо, за да живеем комфортно – кухня, каюткомпания – хол, две бани с тоалетни, място за багаж, място за припичане. Разпределението и е едно от най-функционалните, които сме виждали. Много рядко, но се случва да не можем да осигурим и 220V и пълни резервоари с вода за душ, ако няма място до колонка за зареждане на пристанище и разчитаме на разбирането ви.

Разгледайте снимките от линка Яхтата, за да прецените дали ще се чувствате добре на нея. За нас е дом и се стараем да е уютна, гостоприемна и комфортна за екипажите ни.

  1. Яхтата не е като тези от екстремното състезание Volvo Ocean Race. Тя е туристическа, с много добри условия за живот на нея, но е и проектирана от дизайнер на спортни яхти, което и дава предимството да е доста по-бърза от другите с тази дължина. За да плаваме ни е нужен вятър. Ние сме ветроходци и плаваме на двигател, когато няма подходящи условия, за да стигнем до там, докъдето искаме. В това намираме красота, мир и смисъл и това искаме да споделяме с хората, с които плаваме. Има и метеорологични условия, при които можем да променим програма или да изчакаме някъде да се успокои времето, ако преценим, че може да опасно или че ще ви се стори прекалено страшно.Не можем да ви обещаем 100% спазване на програмата по дни, но можем да ви обещаем, че ще я спазим на поне 90 % и, че ще научите много за морето и за яхтите, че ще ви е интересно, пълноценно и различно. Ще си починете, както никъде другаде, ще придобитете основни умения и знания по ветроходство и ще дишате с цялото си тяло свобода и простор.
  1. Яхтата не е като от рапърски клип по MTV. Ако разбирането ви за почивка е да лежите на плажа на all inclusive туристически пакет, може да не се почувствате комфортно да плавате с нас. Всички снимки и клипчета на сайта и на фейсбук (овен ако не са нещо споделено, което ни е харесало) са правени от нас, по време на плаванията. Плажовете, залезите и местата са истински и чакат да бъдат открити. Посещаваме едни от най-красивите места в Гърция, едни от най-интересните селца и острови. Те обаче са само една част от цялото преживяване. Истинската красота на плаването е в морето, в очакването на бряг, в споделянето, в непредсказуемостта, в прекрачването извън зоната на комфорт и екипажния дух. Ако нямате нагласа за ветроходстване и приключения, за учене и откривателство,  а търсите спокойна, изцяло организирана почивка е по-добре да потърсите луксозен круизен кораб или просто почивка на брега. Но Да! пием добро вино, слушаме добра музика и танцуваме на борда.