Когато попитате някой как изглежда един гръцки остров, вероятно ще ви опише някой от Цикладските. Повечето от тях са с варосани ярки синьо-бели къщи, разположени на високи скали, спускащи се в кристален залив. Сред тях се крият стари вятърни мелници или куполи на църква. Този почти идеален кръг от острови предлага перфектни ветроходни условия из една впечатляваща дестинация. Състои се от 220 острова, но само няколко от тях са населени. Цикладите предлагат невероятно разнообразие от архитектура, тесни улички, археологически находища, цветни селца и градове, кристално море и безкрайни плажове. Всеки един остров притежава свой собствен облик, което ги прави интересна и търсена дестинация за туризъм и активна почивка.

Сърцето на архипелага са Миконос, Санторини и Йос, популярни, красиви и живи. Наксос, Парос и Милос предлагат също невероятни преживявания. Препоръчително е да не се посещават в най-силния туристически сезон, когато са доста пренаселени.

Фолегандрос все още е встрани от маршрутите на големите лайнери, скрит във високите си скали. Сикинос, на който живеят едва 300 души, почти не се посещава. Андрос е с богати морски традиции. Той е един от най-красивите острови, с богата растителност, тихи и гостоприемни планински села, разнообразни плажове и две от най-добрите галерии за модерно изкуство в Гърция. Тинос е един от очарователните и по-непознати острови. Той е религиозната столица на Гърция, заради църкава Panagia Megalohari („Благословената Дева Мария”). Поклоници от цялата страна идват тук, за да се помолят. Един от най-популярните острови е Миконос. Невероятно красив, с голи хълмове и впечатляващи пясъчни плажове, с бели църкви и типична цикладска архитектура. Кеа е леснодостъпен от континента и е красив, с разнообразни пейзажи – стръмни планини, малки полета, маслинови гори, лозя, долини, плажове и заливи. На него се намира най-голямата дъбова гора на Цикладите и е подходящ за любителите на птици. Жак Ив Кусто тъси загубената Атлантида на величествения Санторини. Преди около 3700 г. вулканично изригване оформя средата на острова и селцата му са разположени по скалите около пълния с вода кратер. В археологическия обект Акротири може да се види как хората са живели на острова преди изригването. Той е миниверсия на Помпей, но много по-стар. Островът е във формата на полумесец и се състои от няколко по-малки – Тира, Тирасия, Аспрониси, Палея и Неа Камени. Той е и най-южният от групата.

За Анафи митологията твърди, че се е появил от морето, за да се спасят на него Аргонавтите.  Йос пък е мястото, където е погребан Омир. Кимолос е малък, невероятно красив вулканичен остров, с най-различни плажове и е богат на минерали. Разположен е в западната част на Цикладите, близо до Милос. В античността Сифнос е бил един от най-богатите острови, заради залежите си от злато. Известен е и с богатите си традиции в грънчарството и гастрономията. Сикинос е типично цикладски, с тераси, ниски каменни огради и множество църкви, украсяващи островния пейзаж над синьо-зелените егейски води. Делос е родното място на Аполон и Артемида. Бил е религиозен център на Гърция в античността, както и основното търговско пристанище в западното Средиземноморие по време на римляните. Днес е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, заради забележителните си паметници и впечатляващите мозайки. На Наксос хората се изхранват с плодовете на труда си, а в архитектурата хармонично съжителстват стари църкви, манастири, венециански замък и традиционните кубични цикладски къщи. От селцето Сангри, разположено във вътрешността му има пътека до разрушен храм и византийска крепост с невероятна гледка. На Иракия живеят само 115 души. Той е разположен в западния край на групата. Характерни за това райско кътче са богатата растителност, панорамните заливи със скални пещери, кристалните води с останки от потънали кораби и сладководните извори.  Донуса е на изток от Наксос и на север от Аморгос. Той има площ от едва 13,5 кв.км. и множество заливи, криещи великолепни пясъчни плажове. Вулканичната активност на Милос го е дарила с великолепни пейзажи, изключително интересни скални образувания в най-различни цветове и километрични пясъчни плажове. Сирос е островът, на който гръцките традиции са се сляли най-хармонично със западните и венецианските. Град Ермупoли (означава „Градът на Хермес”) е столицата на острова и през XIX в. е бил най-важният търговски и индустриален център на страната. Парос е любима дестинация на много гърци. Кристалната вода, плажовете и впечатляващите гледки са из целия остров. Островът пази обичаите и традициите. Най-красивото му пристанище е Паракия.