Северните Споради се намират в Егейско море по източното крайбрежие на Гърция, между големия остров Евиа и континенталния масив Пелион. „Споради“ означава „нещо далечно“ или „тук и там“ и в съвременните езици идва от старогръцки като „спорадичен“ със значението на „случаен, разпилян“.

Спорадите са известни като най-зелените от всички гръцки островни групи. Към тях спадат 24 острова, от които населени са Алонисос, Скиатос, Скопелос, Перистера и Скирос.

 

 

Скиатос

Скиатос е най-близкият остров до сушата. Населението му е около 6000 жители. Единственият град и столица на острова също се казва Скиатос. Местните жители наричат града Хора (произнася се ‘коро’), което означава „главен град на остров”. Това е и най-населеният остров, с много варианти за нощен живот. Предлага и възможности за леки пешеходни панорамни маршрути. По крайбрежието му има над 65 плажа, като повечето от тях са пясъчни и с кристална вода, а до някои се стига единствено по вода. Един от тях е екзотичният плаж Лалария, известен с невероятната си скална арка във водата. В туристическите класации островът е на седмо място в света по красота на плажовете си.

Скопелос

Скопелос е разположен между Скиатос и Алонисос, с площ от 96 кв.км и население под 5000 души. Едноименната му столица е голямо и оживено място, което за местните също е Хора. Там е заснет филмът „Мама Мия“. Според легендата, Скопелос е основан от Стафилус - син на бога на виното Дионис и принцеса Ариадна от Крит. В миналото е бил прочут с производството на вино, а днес се слави с маслините и сиренето си. Скопелос е предимно с планински релеф с високи и гъсти борове и маслини. Плажовете са малки и каменисти, а по източното крайбрежие са почти недостъпни по суша. На него няма толкова много шумни барове и ресторанти, но има множество романтични вечерни алтернативи. Местните се гордеят много с готварските си умения и добрата храна там е въпрос на чест.

 

 

 

 

Алонисос

Алонисос Алонисос се характеризира с изключително красива брегова ивица с драматични скали в различни форми и цветове, закътани каменисти плажове и морски пещери. Почти цялата северна страна е скалиста и животът е съсредоточен в южната му част. Той е и един от първите заселени острови в Егейско море. Водите около бреговете му изобилстват от останки от потънали кораби от различни епохи и се смята, че от него Аргонавтите са потеглили към Колхида. Островът предлага възможности за много разходки сред природата по екопътеки сред иглолистните му гори. Една от тези пътеки свързва пристанищия град Патитири със старата столица Хора. С каладръмените си улици, стари църкви и цветни каменни къщи тя е едно от най-красивите и очарователни селца на Спорадите.
Алонисос е част от първия морски парк и резерват в Гърция, създаден с цел опазване на морското биоразнообразие на Егейско море и най-вече на средиземноморския тюлен-монах, от който са останали едва 600 броя. В Патитири има информационен център на парка, в който посетителите могат да се запознаят с морските обитатели и усилията за опазването им чрез различни интерактивни средства. Паркът се разпростира към съседните необитаеми острови – Пипери, Скатцура, Псатура, Кира Панагия и Перистери. Плаването около някои от тях е ограничено, за да не се смущават животните, но с малко повече късмет могат да се видят не само делфини, но и водни костенурки и дори тюлен.

Скирос

Скирос Скирос е най-големият, най-южният и най-отдалечен остров в групата на Спорадите. Разположен по-навътре в морето, той е суров и величествен. Разказва историите на цар Ликомед, Ахил и Тезей, както и на много пирати от по-новите времена. Скирос е естествено разделен на две части. От юг е див, зелен и почти необитаем, с множество закътани и недостъпни заливи, отвесни скали и скални пещери. На север земите се обработват и там са съсредоточени повечето населени места. Бреговата ивица изобилства от скални феномени. Столицата Хора е разположена около останките на стар византийски замък, за който се смята, че е построен върху двореца на Ликомед. Жителите му са гостоприемни, горди и независими и обичат земята си. Говорят със страст за множеството инициативи за опазване на природното и културно наследство и работят от сърце за запазване на самобитността на острова си. На Скирос живеят и местния вид понита, които се считат за наследници на конете на Александър Македонски, а днес са критично застрашени като вид. Те са любопитни, общителни и много фотогенични.