Северните Споради се намират в Егейско море по източното крайбрежие на Гърция, между големия остров Евиа и континенталния масив Пелион. „Споради“ означава „нещо далечно“ или „тук и там“ и в съвременните езици идва от старогръцки като „спорадичен“ със значението на „случаен, разпилян“.

Спорадите са известни като най-зелените от всички гръцки островни групи. Към тях спадат 24 острова, от които населени са Алонисос, Скиатос, Скопелос, Перистера и Скирос.

 

 

Скиатос

Скиатос е най-близкият остров до сушата. Населението му е около 6000 жители. Единственият град и столица на острова също се казва Скиатос. Местните жители наричат града Хора (произнася се ‘коро’), което означава „главен град на остров”. Това е и най-населеният остров, с много варианти за нощен живот. Предлага и възможности за леки пешеходни панорамни маршрути. По крайбрежието му има над 65 плажа, като повечето от тях са пясъчни и с кристална вода, а до някои се стига единствено по вода. Един от тях е екзотичният плаж Лалария, известен с невероятната си скална арка във водата. В туристическите класации островът е на седмо място в света по красота на плажовете си.

Скопелос

Скопелос е разположен между Скиатос и Алонисос, с площ от 96 кв.км и население под 5000 души. Едноименната му столица е голямо и оживено място, което за местните също е Хора. Там е заснет филмът „Мама Мия“. Според легендата, Скопелос е основан от Стафилус - син на бога на виното Дионис и принцеса Ариадна от Крит. В миналото е бил прочут с производстовото на вино, а днес се слави с маслините и сиренето си. Скопелос е предимно с планински релеф с високи и гъсти борове и маслини. Плажовете са малки и каменисти, а по източното крайбрежие са почти недостъпни по суша. На него няма толкова много шумни барове и ресторанти, но има множество романтични вечерни алтернативи. Местните се гордеят много с готварските си умения и добрата храна там е въпрос на чест.

 

 

 

 

Алонисос

Алонисос е дълъг 20 км дълъг и 5 км широк. Всички селища на острова са разположени на източното крайбрежие, а западното е безлюдно. За разлика от другите острови от групата, столицата не носи името на острова, а се казва Патитири ;). Предишната столица на острова обаче се е наричала Алонисос - планинско село, разрушено от силно земетресение през 1965 г., след което повечето жители се преместили в Патитири. Повечето плажове на Алонисос са по-малки и каменисти. Алонисос е част от Националния морски парк „Алонисос“ (първия морски резерват в Гърция), в който живеят представители на застрашения от изчезване средиземноморски тюлен-монах. Паркът включва Алонисос и още 28 островчета около него.

Скирос

Скирос е най-големият остров в групата. В гръцката митология е известен като островът на цар Ликомед и мястото, на което Ахил е бил изпратен като малък, преоблечен като момиче. В столицата на острова има останки от венециански замък, за който се смята, че е построен върху предишния замък на Ликомед. Според легендата героят Тезей е убит на Скирос от Ликомед, който го бута от скала в морето. На острова има 10 красиви плажа, повечето от които са изолирани или трудно достъпни по суша. Населението е по-малко от 3000 жители, тъй като южната му половина е скалиста и ненаселена. В северната тучна и зелена част са разположени населените места на острова. Слабо посещаван е от туристи, което е помогнало да се запази природата му дива и непокътната.