Тасос

Тасос е без съмнение най-известният и посещаван от българите остров. Той е леснодостъпен с много и чести фериботни връзки с Кавала и Керамоти. Известен е с кристалната си вода, прекрасната си природа и запазените гръцки традиции и култура. Основният му град Лименас е разположен в закътан зелен залив. В него се намират светилища на Дионисий и Артемида, акропол, античен театър и храма на Атина. Селата във вътрешността са с каменни плочи по покривите и калдаръмени улици, потънали в зеленина. Целият остров е богат на археологически места и находки. Над морето се извисява манастирът "Архангел Михаил", а в Алики може да се види езически храм от 7 в.пр.Хр. Плажовете са чисти, бреговете са зелени, а хората – много гостоприемни.

 

 

Самотраки

Самотраки е малък остров, разположен между о. Лимнос и гр. Александруполис и е най-близкият гръцки остров до Турция. Той е един от най-красивите и диви острови, с най-високата планина в Егейско море. Вътрешността му е покрита с чинарени гори и маслинени насаждения. Островът е известен с богатото си биоразнообразие, минералните си извори и величествените си водопади. Посещава се от туристи, които обичат почивка сред дивата природа.
Според Омир Самотраки е островът, от който Посейдон е наблюдавал падането на Троя. На него е намерена впечатляващата скулптура на Нике (Богинята на победата), вдъхновила емблемата на Ролс Ройс и името на обувния гигант Nike. Скулптурата е шедьовър на елинистичното изкуство, събрала в себе си постиженията на Древна Гърция в историческия момент, точно преди силата им да започне да залязва. Самата скулптура е преместена в Лувъра, малко след като е намерена през 1863 от френския археолог-аматьор Шарл Шампоазо. Но почитателите на древногръцката история могат да посетят Светилището на Великите самотракски богове, археологическите разкопки в северната част на острова, където е намерена статуята и където има нейна реплика в естествен размер.
Красотата на Самотраки се крие в това, че остава богат на природни чудеса – най-високата планини в Егейския район, с бистри извори и каскади от водопади и скални басейни, в които се плува. Най-известните и впечатляващи са водопадите Фониас, представляващи каскада от три големи и множество малки водапада. Пейзажът остава зелен до късна есен. Плажовете са преобладаващо каменисти от север и пясъчни от юг.
Единственото пристанище на острова е в малкото крайбрежно градче Камариотиса, което е разположено по протежението на тясна уличка с постоянен трафик, особено интензивен при пристигане и отпътуване на ферибот. То е изходната точка към всички плажове и към вътрешността на острова. Най-удобният начин за придвижване е със скутер или кола. На главната улица са офисите на всички фирми, от които може да се наеме предпочитаното превозно средство.
На 14 км от Камариотиса е Терма - малко селце сред вековна гора от чинари с много варианти за къмпиране в оклностите си и известно с минералните си води и открити басейни с гледка към морето. По време на летния сезон Терма е мястото за алтернативен нощен живот. Има малко рибарско пристанище, което не е подходящо за акостиране на яхти или по-големи плавателни средства. Самотраки е едно от известните места за любителски риболов.
От Камариотиса се стига до столицата Хора, която е скътана в естествен скален амфитеатър на 6 км от морето – естествено скривалище от пиратите през Средновековието. Хора е очарователно селце с тесни виещи се по хълмовете улици, кафенета, няколко ресторанта, останките от древната крепост.

Лимнос

Лимнос е осмият по големина гръцки остров и е разположен между Тасос и Лесбос, далеко от маршрутите на масовия туризъм. Предлага едни от най-красивите пясъчни плажове (има над 30) в Егейско море. Столицата му Мирина е известна с рибните си ресторанти, масивните вулканични скали, които я заобикалят, и впечатляващата крепост, надвиснала над града. Другото му пристанище – Мудрос е от източната срана на острова в дълбок залив. На острова има над 30 селца, повечето от които са с архитектурно и археологическо значение. Островът е любимо място за практикуване на сърф и кайт (има и българско сърф и кайт училище), най-вече около плажа Керос. На острова може да се видят пясъчни дюни, сладководното езеро Хортаролимни, изобилстващо от различни птици, археологическите обекти Полиохони – град със седем слоя на цивилизацията и Кавирия – храм на Афродита. Лимнос е известен с добрите си вина, местните сирена и интересните си тестени и сладки изделия.