Милос – творението на един заспал вулкан

и малко за Венера и Випера, които не видяхме, въпреки че са оттам.

Милос за нас е един от най-красивите гръцки острови. Той е вулкан, който преди да заспи изригнал и създал остров с много обсидиан и други минерални ресурси. Подарил на острова не само живота му, но и невероятно красив пейзаж със спиращи дъха гледки, скални образувания и кристално море.


Според легендите е кръстен на младия син на речния бог Скамандрос, който следвайки заръките на Венера, колонизирал острова. После последвала любовна история с трите богини Хера, Атина и Афродита, в която младежът или острова (не ни стана ясно) е отреден на Афродита.
Заради природните си ресурси островът процъфтява като търговско средище още преди Минойско-миценската ера, а древния полис Клима е бил толкова богат, че създал собствени сребърни монети и собствена азбука.
Защитените заливи и скалните лабиринти по крайбрежието помогнали за развитието и прославата на острова не само с търговията си, но и с пиратството, което също се развило в околността през вековете.
Милос има богата миньорска история, а добивът на бентонит, каолин и перлит продължава. Добивът на сяра е спрял, оставена е само мината, за да напомня за изключително тежките условия, в които са работили миньорите. И до ден днешен те се считат за островни герои. Иронично е разположена до небесносин залив.
На острова се намират и вторите по важност в света палео-християнски катакомби. Статуята на Афродита, по-известна като Венера Милоска е намерена в близост до столицата му и почти моментално изнесена от французи в Лувъра. Днес в музея има само нейна реплика.


За разлика от Венера, местната ендемична и застрашена Випера (пепелянката Vipera Schweizeri) все още живее на острова, но не се радва на такъв туристически интерес, въпреки автентичността си и безпорния си принос за островното биоразнообразие.

photo credit: Wikipedia

Друга забележителност на Милос са т.нар. „сирмата” – изкопани в скалите рибарски жилища. Строежът им датира от 19 в., когато заплахата от турско нашествие е отминала. Обикновено в „жилището” на първия етаж на водното ниво живее лодката, а на второто собственикът и.
Вулканът днес напомня за себе си с термалните извори, някои от които са под водата и са магично място за гмуркане. Други извират от скалите и пясъка в югоизточната част на острова, понякога изпускайки дълбоки димни въздишки.

И нашия поглед към острова. Взехме си един ден на земята.

By admin Блог